Lepidiolamprologus meeli

Sinonim: Neolamprologus meeli

Staniste: Zapadna obala jezera Tanganjika, juzno od Kalemie blizu Katibili-ja , Kongo.

Peščano dno sa velikom količinom praznih školjki puževa Neothauma sp.

Nalazi se na dubinama od 0,5 m , mada se mogu  vrlo često naci i na malo vecoj dubini. Lepidiolamprologus meeli koristi prazne školjke za polaganje ikre, ženka ukopava školjke u pesak i namesti ih tako da je otvor uvek u liniji površine peska, u slučaju opasnosti iste koristi i kao sklonište.

Hrana: Mali račići, npr. Gammarus, larve insekata, i ostala živa hrana. U akvarijumu nisu veliki probirači i prihvataju sve vrste kvalitetne suve hrane za Ciklide. Njihov mikro predatorski stil života dokazuju sitni oštri zubi u gornjoj i u donjoj vilici, otvorena voda i površina peska su omiljena mesta za ishranu.

Razlika u polovima: Muzjak raste veći i može da dostigne duzinu do 7 cm, ženke su manje i rastu do 5 cm. Boja je ista kod oba pola.

Držanje u akvarijumu:  Akvarijum veličine od 40 do 100 L , podloga od sitnog kvarcnog peska, kao zamena za školjke puževa Neothauma sp. kojih nema na ovim prostorima, koriste se prazne školjke puža Amazonca, baštenskog puža, morskih puževa (ne vecih od teniske loptice). Nekoliko biljaka kao sto su Anubias sp, Microsorium sp, Echinodorus sp. mogu dobro da posluze kao skroviste za ostale stanovnike akvarijuma. Kamenje kao dekoracija  može , ali i ne mora, bolje je da peščana povrsina u akvarijumu bude što veća. Žive u parovima i slažu se sa većinom ciklida iz jezera Tanganjika, veoma su dobri roditelji i nemilosrdno brane potomstvo. Ženka ulazi u školjku i polaže oko 50 kom. ikre, mužjak ne ulazi u školjku već oplodjuje ikru tako što namesti analni otvor na ulaz školjke i uz pomoć peraja usmerava mleč u njenu unutrašnjost. Zenka cuva ikru i mlade, dok mužjak brani teritoriju, na temperaturi od 26 C, mladima treba oko 9 dana da bi se izlegli i proplivali, prvi znak da su proplivali je pojava malih na ulazu u školjku. Živi Artemija račići se koriste kao prva hrana za mlade, u nedostatku Artemije može Sera mikropan ili Sera spirulina Tabs.

Jovan Ćurčić