Julidochromis marlieri ”Makakola”

Poreklo: Afrika, Tanganjika jezero, severozapadni i severoistocni deo, lokacije Makakola, Kigoma i Kalambo.

Staniste: peskovito dno sa kamenjem velicine fudbalske lopte, nalazi se na dubini od 2 metra  i dublje, preferira veoma blizak kontakt sa supstratom I kamenjem, retko se moze videti da pliva iznad peska.

Ishrana: U prirodi se hrani  sitnim bezkicmenjacima, larve insekata, racici, mali puzevi itd. U akvarijumu prihvataju sve vrste kvalitetne suve hrane, listici, granule, sticks (stapici).

Karakteristike: Dostizu velicinu do 13 cm, pored razlike u genitalnoj papili (kod muzjaka tanja i spicastija, kod zenke zaobljena i deblja), i nema neke razlike u polovima. Po tvrdnjama nekih naucnika  zenka  je veca od muzjaka sto je prava retkost kod Ciklida.

Akvarijum: Velicina od 60 do 250 litara, kamenje, pecine za skrivanje, sitni kvarcni pesak i dosta bilja, uglavnom svi ciklidi iz jezera Tanganjika ne jedu akvarijumsko bilje za razliku od svojih africkih rodjaka iz jezera Malawi i Viktorija. Za upareni par Vam je dovoljan akvarijum od 60 litara, a ako se odlucite da ih drzite u grupnom Tanganjika akvarijumu isti ne bi trebao da bude manji od 150-200 litara. Veoma dobro se slazu sa svim ciklidima naravno priblizno iste velicine. Ne preporucujem drzanje sa vecim predatorima kako iz Tanganjike tako iz Malawi-ja (ciklidi preko 20 cm) .

Ponasanje I razmnozavanje u akvarijumskim uslovima:  monogamna vrsta , zive u parovima,ikru polazu u pecinama od kamenja,a redje na pesku, rado prihvataju saksiju polozenu na bok I praznu skoljku od veceg morskog puza.Poloze i izvedu od 50 do 100 mladih,odlicni su roditelji I veoma dobro cuvaju svoje potomstvo. Na temperaturi od 26 C  mlade ribe se izlegu u roku od 2 do 2,5 dana, 5-6 dana posle izleganja pocinju slobodno da plivaju naravno pod budnim okom svojih roditelja. Za ishranu mladji najbolji su zivi Artemija racici, u nedostatku istih treba im dati kvalitetniju hranu u tabletama npr. Sera spirulina tabs ili Tetra plecomin. Kao i svi Tanganjika ciklidi i Julidochromis marlieri zahteva tvrdu i alkalnu vodu (ph 7.5 – 8.5), cestim zamenama trecine vode npr. dva puta mesecno,stvoricete im uslove skoro kao u prirodi. Jedna vazna napomena,sve vrste Julidochromis-a  su osetljive na naglu promenu zivotne sredine ! Promena vece kolicine vode,promena dekoracije, ili odvajanje mladih od roditelja moze prouzrokovati pravi rat izmedju muzijaka I zenke nekada i sa fatalnim posledicama.

Od mnogobrojnih geografskih varijanti  pored vec navedenog  Julidochromis marlieri “Makakola” ,svojom lepotom se izdvaja I Julidochromis marlieri”Karilani’ kome je boja tela oranz sa karakteristicnim crnim horizontalnim I vertikalnim prugama, dok su peraja samo oranz boje oivicena crno-plavom linijom.

Nadam se da cete uzivati u drzanju ovih prelepih ciklida isto toliko kao I ja !

Jovan Ćurčić